Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

STRATEŠKA OPASNOST ZA HRVATSKI TURIZAM Koktel u prosječnom hotelu u Novigradu košta više od koktela u najluksuznijem hotelu u Madridu

novigrad-bar

Hotel Maestral u Novigradu prosječna je konfekcija s četiriju zvjezdice. Dobre strana ovog golemog hotela jesu spa i wellness, koji vrijede pet zvjezdica, civilizirane kupaonice s dobrom kozmetikom, veliki televizori u sobama, ljubazno osoblje i David Skoko koji ondje već godinama organizira gastronomske večere.

adsense_content_v3

Loše Maestralove strane nešto su uočljivije. Prvo, gost svaki dan na recepciji mora resetirati karticu za sobu, što još nikad nigdje nismo vidjeli i što je nepraktična besmislica. Drugo, pansionski gosti moraju večerati u dva turnusa: krilo A mora doći na večeru već u 18 sati, dok krilo B može početi jesti u pola osam. Ovo je više od besmislice.

Dosta je uvredljivo kad hotel tjera goste da usred ljeta, u pola šest odu s plaže ili bazena kako bi mogli večerati. Maestralovu pansionsku proceduru možemo nazvati težom eksploatacijom gostiju. Vlasnici Maestrala očito su u hotel ugurali previše soba, a za toliki broj gostiju ne postoji odgovarajuća restoranska infrastruktura.

Najskuplji koktel na bazenskom baru tog i takvog Maestralu, GT Royal, košta 16,5 eura. Edition je najluksuzniji moderni hotel u Madridu, velegradu koji spada među najpopularnije europske turističke i gastronomske destinacije.

Sobe u Editionu počnu s 495 eura, a cijene se penju do četveroznamenkastih brojki. U baru tog i takvog, raskošnog i briljantno dizajniranog Editiona punog bogatih gostiju, najskuplji koktel košta 16 eura, a većina između 12 i 14 eura. Uz koktele u Editionu dolaze i besplatni snackovi, kojih u Maestralu naravno nema. Dakle, Gin&Tonic u vrlo prosječnom hotelu u Novigradu može biti skuplji od najskupljeg koktela u jednom od najboljih hotela Madridu.

Ova anegdotalna anomalija simbolizira stratešku opasnost za hrvatski turizam: nekontrolirani rast cijena. Hrvatska još nije postala preskupa, o čemu svjedoče goleme gužve na moru. Međutim, Hrvatska više nije ni osobiti value for money. A ako se sadašnji trendovi hotelskog i ugostiteljskog rasta cijena nastave iduće godine, hrvatski će turizam, ne računajući Dubrovnik koji je cjenovno eksteritorijalan, postati financijski antipatičan.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

STRATEŠKA OPASNOST ZA HRVATSKI TURIZAM Koktel u prosječnom hotelu u Novigradu košta više od koktela u najluksuznijem hotelu u Madridu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min